Mitt första svenska midsommarfirande kronades med hela två badupplevelser. Trots midsommarafton blev det inget nakenbad, hallå, vi är ju i Sverige. I Sverige firar man genom att klä sig i fina, ljusa kläder och samlas med alla andra i byn till midsommarstången för att leka och sjunga barnsånger, inte genom att isolera sig i sin stuga vid sjön med ett par bästisar, piska varandra i en 100 gradersbastu och sedan springa hela kvällen (näck) mellan bastun och sjön som man gör i Finland. För att kombinera de två traditionerna på bästa sätt föreslog jag till min assistent att innan vi skulle träffa svärföräldrarna skulle vi kunna bada näck i Gustavsbergs naturistcamping, men tyvärr var min assistent lite för blyg så att ni får se mig i samma badkläder som alltid nu på midsommaren också.

 

#16 Norasjön

Men alltså, vi firade midsommarafton med svärföräldrarna i Noratrakten i Bergslagen. På morgonen på väg till svärföräldrarna stannade vi för att bada i Norasjön på Trängbo camping (inte naturistcamping). Jag passade på att borsta tänderna också, jag har nämligen haft ont i tanden sistone så att jag har börjat att lyda tandläkarens råd att inte borsta tänderna förrän en timme efter att ha ätit. Och vi fick lite bråttom på morgonen, jag hann inte äta min frukost tillräckligt tidigt när jag satt klistrad framför tv:n och tittade på nyheter om att Storbritannien ska begära skilsmässa från EU. 

Det var kallt, det blåste och det var en del vågor på sjön. Med tandborsten i munnen förklarar jag för min blyga assistent var jag tänkte bada. (Märker ni att trappan finns till vänster och jag pekar åt höger? Tänker jag alltså simma hela långa bryggan runt eller... klättra ner från bryggan *utan* trappa?)

IMG_4313%5B1%5D.jpg

Jag klättrade först nerför trappan, vattnet kändes såååå kallt. Men direkt till vattnet bara, efter en liten gympaövning. 

IMG_4322.jpg

Sedan klättrade jag tillbaka till bryggan genom trappan. Och vips! Plötsligt hade jag hamnat på andra sidan bryggan!

IMG_4332%5B1%5D.jpg

På bakgrunden syns Nora kyrka och lite av centrumet. Nora är ju känd som en väldigt fin trästad där de tillverkar glass, men närmare än det här kom vi inte glassen den här gången. 

Ni får leva i spänning lite till: simmade jag verkligen så långt ifrån trappan på andra sidan bryggan med glasögonen på när det blåste? Eller hoppade jag från bryggan, med glasögonen på när det blåste? Hur kom jag upp till bryggan igen i så fall om det inte fanns någon trappa?

 

#17 Finnsjön

Vi deltog i midsommarfirandet i Finnsjöstrand (ett lämpligt namn för mitt transkulturella midsommarfirande), som också ligger i Nora kommun. Efter att ha tittat på folkdans, varit med och rest midsommarstången samt lekt och sjungit tog vi riktningen mot badstranden när andra tog riktningen mot sina bilar. Tyvärr var inte jag först i vattnet den här gången utan två barn och en man hade hunnit före mig! Men jag skyller på att vuxna kvinnor har fler klädesplagg och det tar längre tid för oss att byta om till badkläder än för barn och män. Så jag klättrade snabbt nerför trappan i bryggan. Men de små tjejerna och mannen *hoppade* in i vattnet! Det har inte jag gjort på 20 år, men efter att ha skrytit så mycket så här offentligt hur jag som lärare måste visa till andra hur modigt man går in i kallt vatten kunde jag väl inte vara sämre. 

IMG_4392%5B1%5D.jpg

När man nu har vågat hoppa, visst vågar man crawla lite också. Jag kanske gjorde någontng fel, det kändes att jag inte alls kom fram. Grodsim regerar! Vattnet var varmt förresten. Luften också, jag lät håret självtorka utomhus när vi åt picnic efter badandet och jag frös inte (i mina varma kläder och en het kaffemugg i handen).

IMG_4395%5B1%5D.jpg

Efter badandet satte jag mig på bastun. Jo, det fanns faktiskt en strandbastu i Finnsjöstrandsbadet! Men, bastun var inte varm! Va, när används den om inte på midsommaren? Well, den såg inte så välanvänd ut... Det kanske bara är för gamla skogsfinnarnas skull som den finns just här vid Finnsjön. Bergslagen, som Nora räknas till, är ju ett område dit många finnar flyttade på 1500- och 1600-talet för att livnära sig på bergs- och svedjebruk när de inte alltid hade så bra möjligheter att leva gött i Finland. Jag hörde lite finska idag vid Finnsjön, men de som talade var knappast skogsfinnar. Flera kommuner runt Nora tillhör finska förvaltningsområdet i Sverige där finsktalande har starkare möjligheter att upprätthålla och utveckla sitt språk. Så språket så väl som sverigefinnarna är högst levande här på trakterna!

IMG_4402.jpg

Jag vet att mina finska följare vill så gärna se hur en svensk midsommarstång ser ut, så här är en bild om det också. Jag är fortfarande blöt efter badandet.

IMG_4406.jpg

Och nu till det mest spännande: Hur gjorde jag för att ta mig så långt till andra sidan av bryggan än där trapporna är? Ja, vet ni, jag klättrade ner utan trappa vid Norasjön och hävdade upp mig igen med bara armarna! På samma sätt tog jag mig upp vid Finnsjön. Flytande bryggor är ganska höga, så puss på mina biceps!! <3 

IMG_4390.jpg