På väg från Stockholm till Arvika (390 km) passerade vi ett antal sjöar. Jag hade gjort en lista över sju sjöar jag ville bada i, men det visade sig att vara så pass tidskrävande att göra uppehåll på vägen att jag drog ner antalet badtillfällen till fyra. Jag är van att åka långa bilresor med pappa, och han brukar köra köra köra tills vi är framme på en planerad rastplats där rastens längd och aktivitet är förutbestämd och följs. Då spiller man inte en enda minut och man kommer fram i tid. Men jag och Erik, vi är riktiga livsnjutare utan en luthersk fritidsmoral! Vad har vi för bråttom nu när vi har stannat? Vad spelar det för roll om vi bara har kommit halvvägs när 3/4 av dagen redan har gått? Ska vi inte ta en kaffe på Statoi... jag menar Circle K och sen på OKQ8 och jämföra vilket som var godast? Tror du att man kommer fram till X om vi tar den här vägen istället? 

Badplatserna var inte alltid så lätta att hitta. Ofta finns det inga skyltar och när det finns, saknas det en precis vid en viktig korsning. Så bara det tog tid. Och sedan hade vi med oss hundvännen Markus, som är ovan att åka i bil. Han kräktes i min famn vid Södertälje så det första jag fick göra när vi hade hittat Eklundsnäsbadet var det här.

IMG_3881.jpg

(Nej hade inte på mig reflexvästen i bilen. Den låg under sätet och kräkset hamnade på den.)

#7 Måsnaren

Vid det här laget sken solen fortfarande och det var hyfsat varmt, kring 20 grader tror jag. Konstigt nog var det inte mycket folk alls på badet när vi var där, men när vi skulle åka därifrån kom det ca 40 personer i en grupp plötsligt. Jag kan rekommendera Eklundsnäsbadet i Södertälje som utflyksmål för stockholmare, det är värt besväret! Badområdet är stort, en hel vik, och precis intill ligger ett campingområde och ett mysigt café med goda frallor. Det finns både sandstränder och en typ av park med gräs och träd (skugga) samt lite skogigare partier, utsikt till Måsnaren överallt. Vid strandkanten är det klart och grunt länge, tryggt för barnen alltså. För badsugna vuxna finns det stora bryggor med flera trappor vid djupare vatten. Vattnet är inte helt genomskinligt, men det var väldigt varmt när jag badade. Heja Måsnaren! 

IMG_3892.jpg

IMG_3886.jpg

IMG_3890.jpg

Den stockholmare som vill göra en sommardagsutflykt med mig till Södertälje och besöka Eklundsnäsbadet och Tom Tits Experiment får alltså hojta till! Är du en singelkvinna kan jag till och med offra mig och äta lunch med dig i Scanias matsal. (Mumsi!)

Vi lät Markus vila så pass länge i Södertälje att vi strök de två nästa badmålen. Markus tackade genom att hoppa in i bilen helt själv och inte kräkas en enda gång till under hela resan. Vi tog en lunchpaus vid McDonald´s i Arboga (McDrive ni vet, Markus slipper vänta ensam i bilen). Innan Örebro stannade vi igen, det är väl klart att man måste bada i 

#8 Hjälmaren

Hjälmaren är Sveriges fjärde största sjö efter Vänern (#10), Vättern och Mälaren (#4). Största staden son ligger vid sjön är Örebro, och Eskilstuna ligger vid Eskilstunaån som går mellan Mälaren och Hjälmaren. Vi badade vid Norra Ässundets badplats i Glanshammar som är ca 3 kilometer från stora vägen mellan Arboga och Örebro. Vägen som går på det smala näset till badplatsen är otroligt vacker om man gillar att titta på pittoreska gårdar och kor i skog och på ängen. Framme vid badplatsen finns det ett café med en massa hembakat, och cyklister kan ta cykelfärjan över sundet till Äsön. Först en bild på själva sundet.

IMG_3914.jpg

Den här bilden är från färjebryggan, men det fanns en annan brygga för mindre båtar vid stranden där jag badade. Tyvärr fanns det inge trappa vid någon av bryggorna så jag fick promenera till vattnet och simma en bit mellan vassen för att komma ut till öppnare vatten. Det fanns en del stenar på botten och vattnet var typ brunt (Hjälmaren är en mycket näringsrik sjö) så jag valde att börja simma så fort vattnet nådde till låren. 

IMG_3902.jpg

IMG_3908.jpg

Efter att ha badat skulle jag köpa en kaffe och snubblade i stentrapporna till caféet. Jag slog på något sätt bara i mitt högra ringfinger som nu gör ont och är så pass svullen att det inte riktigt går att böja den. :( Men oj vad bra min takeawaymugg passar med den här sommarutmaningen! #frökenpresenterärbäst

IMG_3916.jpg

Markus hade vid det här laget, halvvägs till Arvika, redan blivit van att åka i bil och tog det lugnt. 

IMG_3917.jpg

 

#9 Möckeln 

Vi hamnade inte i någon regnskur trots att himlen var mörk resten av dagen efter att vi hade passerat Örebro. Men när vi kom till Karlskoga och skulle bada i Möckeln var marken blöt och temperaturen hade gått ner. (Det var kyligt men inte kallt, kan jag gissa på 14 grader?) Möckeln är ingen stor sjö, men den är sjön där Karlskogabor badar eftersom staden har byggts runt Möckelns norra ände. Det finns förresten en sjö i Småland också som heter Möckeln, men sjön där jag badade ligger i Värmlands landskap och Örebro län. 

Eftersom Karlskoga följer Möckelns strandlinje finns det hur många badplatser som helst. Vi valde den första som var skyltat från stora vägen, Sandviksbadet. En mycket idyllisk sandstrand för olika slags spel och solande, och de minsta kan leka i vattnet, ca 10-20 cm djupt typ hundra meter från strandlinjen... Det var helt otroligt hur långt man fick gå och fortfarande kunna simma med händerna på botten, sådant har inte jag upplevt i en sjö förut. Den där lilla pricken precis i mitten är jag, och som ni kanske kan se med förstoringsglas, vattnet når bara upp till knäna. 

IMG_3948.jpg

Jag orkade inte gå nängre eftersom ingenting tydde på att vattnet skulle bli djupare snart, så jag badade med händerna i botten.  Bilden är suddig eftersom kamerans zoom är inte riktigt tillräckligt effektiv för pyttesmå objekt.

IMG_3946.jpg

Annars är Möckeln en djup sjö, 25 meter. Inte just här bara... Men vattnet var otroligt klart, helt genomskinligt. Och sjön *luktade* som sjöarna hemma i Finland! Ahh.

Det fanns ett café, riktiga toaletter och till och med en hundrastgård vid sjön. Men på strandens vänstra sida är ett stort sågverk som ger ifrån sig ganska mycket ljud som man i och för sig kan tänka som romantiska om man gillar sågverk. Så här såg det ut. Under sågverksbilden är en bild på strandens fotbollsplan. 

IMG_3921.jpg

IMG_3919.jpg

 

#10 Vänern

När vi nådde Kalrstad och Alsters badplats efter en del sökande var vi hungriga, trötta och jag som redan hade badat tre gånger var frusen. Vädret var fortfarande kyligt och vattnet var kallt. Mina badkläder var genomblöta och iskalla och handduken likaså. Men Vänern är Sveriges största sjö och jag kunde bara inte skippa att bada där!  Jag har otur med Vänern tydligen, eftersom det här inte var första gången jag var vid en badplats vid sjön, men första gången jag badade. Förra gången åkte jag tillsammans med ett par kompisar i bil runt Värmland och Götaland och när vi kom till Vänern skulle jag vakta våra grejer när de andra badade. Jag var så trött att jag somnade och orkade sedan inte bada... Och nu tog det alltså verkligen emot att bada. 

Men jag gjorde det. Så här såg det ut. på stranden. '

IMG_3952.jpg

Jag tänkte bada snabbt, men ack...

IMG_3963.jpg

Den djupaste punkten jag hittade i det kalla vattnet var lite ovanför knäna. Hade jag gått ändå till båtbryggan hade det kanske blivit tillräckligt djupt för att simma, men vattnet var ju kallt och jag hade redan blivit genomfrusen som en isklump. Dessutom var bottnet fullt av vassa stenar och skräp som man inte såg eftersom vattnet var så grumligt.  Alltså: händerna på botten bara och krypa framåt och vips hade man badat. För bildkonstens skull yckades jag också flyta på ytan utan att rumpan nuddade botten.

IMG_3995.jpg

Och just det, Vänern är alltså Sveriges överlägset största sjö, fyra gånger så stor till ytan än den näst största sjön, Vättern.  Vänern är också största sjön i EU och tredje största sjön i hela Europa. Medeldjupet är 25 m (inte på den här stranden...) och största djupet är till och med 106 m. Största staden vid sjön är Karlstad (där jag badade alltså),  men också bland annat den där fucking Åmål ligger vid Vänern. Och Säffle, staden där de coola människorna kommer ifrån i filmen. 

Efter den här badupplevelsen var jag så värd en öl. Och en toscabulle. Och en godispåse. Och en öl till.