Det ska regna hela dagen mer eller mindre. Vi skulle komma iväg tidigt på morgonen medan det fortfarande var uppehåll. men lyckades inte. Assistenten gav mig en skjuts till en by några kilometer längre bort som heter Getingedalen, sedan försvann han in i skogen med sin ritningsutrustning. Jag riktade stegen mot en skogstjärn som ligger cirka en kilometer från byn, för att bada naturligtvis. Jag hade lite bråttom eftersom det skulle börja regna mer och som jag tidigare har upplyst er om är min kamera inte vattentålig. Dessutom blir bryggorna hala i regnet. 

Kalltjärn är alltså en till minisjö i Bergslagen. Det finns så många små sjöar just här i trakterna på grund av allt bergsbruk som historiskt sett har idkats i Bergslagen. Dammsjöarna har ofta kanske varit små blöta fläckar bara, men sedan har någon byggt en hytta och en damm och vips har vattnet börjat samlas på pölen tills det har bildats en del fina badplatser. Fast det finns risker, 1959 brast en damm vid sjön Göljan här i närheten (jag har inte ännu badat där) och orsakade en översvämning som till exempel helt spolade bort en stuga. 

Mysteriet med den konstiga cirkeln och triangeln på offerscenen (se #18) fick sin mindre spännande lösning eftersom jag hittade samma symbol på dörren till en stuga vid Kalltjärn, i vitt och blått den här gången. Det är ju KFUM:s symbol! Det borde jag ha känt igen även i en kamouflerad form, jag har ju varit scout en gång i tiden. 

IMG_4559%5B1%5D.jpg

Så här fin var badplatsen, även i regnet! Vattennivån är väldigt låg så förhoppningsvis får ingen för sig att hoppa från den där högre bryggan, som är typ en meter högre från vattenytan än vanligt. Vid trappan på den låga bryggan var det ganska djupt, men bottnet syntes fortfarande en meter från stranden. Jag antar att man inte hade byggt någon hoppbrygga om det inte var tillräckligt djupt i vattnet, men hoppar man från 2,5 meter borde det väl vara åtminstone 4 meter djupt? 

IMG_4556%5B1%5D.jpg

Jag tog trapporna i den lägre bryggan alltså. Vattennivån var så låg att bryggan hängde snett och trapporna var ganska ruttna. Hala, slemmiga, och mycket ostadiga och gungiga, jag fick samla all min mod för att våga ta min icke-vattentäta kamera ut till bryggan och till trappan som verkade kunna rasa vilken minut som helst. (Nu tänkte jag igen på Kvarteret Skatans semester i Laholm då Ulf påstod att han hade cancer och kunde "dö vilken minut som helst", har skrattat åt den hela morgonen, hehee :D ...) Det var skönt att bada i sjön i duggregn, hade jag haft en assistent med mig hade jag förmodligen tillbringat en längre stund i vattnet, nu tänkte jag mycket på att ta mig tillbaka till stugan innan det började regna ordentligt. Det kom en starkare regnskur precis efter att jag hade kommit upp ur vattnet, men vilken tur att jag kunde byta om på verdandan i en stuga. Det fanns flera stugor på området och det var riktigt mysigt faktiskt. Alla stugor var låsta förutom den här och den besökte jag naturligtvis, skogslyx än en gång. 

IMG_4562.jpg

På väg tillbaka såg jag JÄTTESTORA och pyttesmå vildsvinspår, med tanke på att det regnar är de kanske så färska som från imorse. Skrämmande! De stora var lika stora som min hand, tyvärr syns spåren dåligt i bilderna jag tog så ni får inte se dem. Men det kanske var en sugga med kultingar? Huh vad jag är rädd för vildsvin. Det var jag inte förut, men sedan hade en kompis till mig sett ett vildsvin i skogen som hade varit stor som ETT MONSTER. Kultingar är ju söta, men om suggan är överbeskyddande och går till attack? Usch. Kanske borde jag känna mig lugn med tanke på att min skogsarbetande sambo aldrig har sett ett vildsvin i svenska skogar trots att han arbetar så tyst att han brukar stöta på en massa andra djur, fast vildsvinspåren är de som syns tydligast av alla spår.

I duggregn och 23-graders värme var det en svettig idé att jogga hem, men nu har man tränat för dagen också. Satte på bastun precis, så om en timme blir det något försenat midsommarbastubad!